Onderwijs

Marshmallow test toont belang aanleren geduld op jonge leeftijd

Wie het vermogen heeft om niet meteen zijn begeerte te volgen, heeft meer kans dat hij een gelukkiger en succesvol leven leidt.

 

Onderzoek toont het belang van het aanleren van geduld op jonge leeftijd. Supergeinig filmpje van kids die de verleiding van de marshmallow weerstaan. “De Amerikaanse psycholoog Walter Mischel deed in de jaren zestig van de vorige eeuw een wereldberoemd geworden onderzoek met een opmerkelijke uitkomst. Mischel, hoogleraar aan de Stanford University, liet duizenden kleuters van 4 jaar in een klein kamertje aan een tafel zitten waarop een schaal marshmallows prijkte. De kindertjes kregen een lastige keuze: “Ofwel je eet de marshmallow die op je bordje ligt nu direct op, ofwel je krijgt straks, over een paar minuten, als ik terugkom, nog een marshmallow!”. Daarop verliet Mischel, of een van zijn medewerkers, het kamertje, en werd het kindje met verborgen camera geobserveerd. Alleen met de marshmallow en dan… Maar wat gebeurde er daadwerkelijk op het moment dat professor Mischel of zijn medewerker de kamer verliet, en de kinderen alleen liet met de marshmallow? Wie kon de verleiding weerstaan en wie niet? Bekijk onderstaande video.

Je ziet letterlijk hoe moeilijk de keuze is: Mischel kwam door het experiment tot de conclusie dat uitstel van genot een groot goed is. Wie dat op jonge leeftijd reeds doorheeft, komt heel ver in het leven volgens dit onderzoek. Kinderen met een groot vermogen om te wachten (zogenaamde high gratification delayers) blijken later op vrijwel alle terreinen een succesvoller leven te leiden, sociaal, economisch en ook wat betreft persoonlijk geluk. In feite zit het nog wat subtieler: Mischel en zijn team vermoedden dat de mogelijkheid tot zelfcontrole, ofwel het kunnen uitstellen van iets fijns met als doel later iets veel beters te krijgen, voor een deel intelligentie is. Wie de omstandigheden naar zijn of haar hand kan zetten, is slim. Met andere woorden: je hebt soms iets op te geven op de korte termijn om op lange termijn je doel te bereiken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.