Onderwijs

Mentor training – ‘Be a creative thinker’

Zondagmorgen begon mijn Mentor Training. Ik zit namens De Droomspiegel in Mentor Team 8, bestaande uit zes Mentor Scholen afkomstig uit Griekenland, Portugal, Verenigd Koninkrijk, Noord-Ierland en Letland.

Mentor Team 8 begeleidt in totaal zeven Pathfinder Scholen in hun ontwikkeling naar 21e eeuws onderwijs. Om dit proces goed te laten verlopen is er gekozen om de groep op te splitsen in zogenaamde Mini Teams. Ik begeleid samen met Leonardo Amaral van de Portugese Mentor School Escola Secundária da Lagoa (Azores) een Miniteam van twee scholen uit Portugal en Italië.

Na een korte voorstelronde van alle aanwezige Mentor Scholen begon deze dag. Tijdens deze Training werden de mentoren getraind om dit proces goed te begeleiden. Hierbij werd er gebruik gemaakt van diverse coöperatieve  werkvormen.
Deze zullen wij maandag 7 november ook met de Pathfinder Schools gaan inzetten.

Final Word Protocol
Eén daarvan was het zogenaamde ‘Final Word Protocol’.  Het doel van deze discussie is om iedere deelnemer in de groep de kans te geven om hun ideeën opvattingen goed onder het voetlicht te krijgen en goed te luisteren naar de ander. Hierbij zit je als groep in een kring. De eerste persoon in de kring brengt kort in één zin hun meest Inspirerend/krachtige idee in ten aanzien van 21 eeuws onderwijs in. Er word géén uitleg gegeven waarom hij of zij dit vindt. Daarna reageert iedereen hier kort op, de laatste persoon vat samen wat daarvoor is gezegd en vult aan.
Het laatst heeft de deelnemer die het krachtige idee inbracht ‘The Final Word’ waarin gereageerd wordt op wat er is gezegd. Alle krachtige ideeën van de deelnemende Pathfinder en Mentor scholen aan het Global Forum zullen worden verzameld en gedeeld via OneNote 2010.

Aansluitend hebben wij in groepen het ‘Future Cast’ gespeeld. Een spel waarbij er volgens scenario’s over de toekomst wordt gewerkt  aan gezamenlijke ‘Knowledge Construction’.
Het doel is om zo creatieve mogelijk te blijven denken als je wordt geconfronteerd met de verschillende ‘Future Casts’ Er kan op deze scenario’s op verschillende manieren worden gereageerd. De deelnemers trekken hiervoor een kaart. Er wordt vervolgens een creatief idee ingebracht, hier wordt op gereageerd vanuit derol die je inneemt.  Het was een goede ervaring om dit spel te spelen en te ervaren hoe het is om de rol van bijvoorbeeld ‘antoganist’
in te nemen.

Er zijn verschillende rol kaarten:

Dark Imagination card:
“What would make this Future Cast impossible?”

Positive Imagination card:
“What would make this Future Cast possible?”

 

An Antagonism card:
“I disagree; here’s what I think might happen instead…”

Investigation card:
Ask or answer a follow-up question.

Adaptation card:
“This is how I think this might this play out differently…”

Momentum card:
If that scenario that happens, what happens next?

Dit spel is gratis te downloaden via de website van Ideaslab.


Afsluiting

Als afsluiting van deze  training hebben wij OneNote 2010 doorlopen dit zal gedurende het Global Forum
worden gebruikt om alle kennis en materialen met elkaar te delen.

Een leerzame inspirerende  dag waarbij ik mooie werkvormen heb gebruikt die goed inzetbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.